Make your own free website on Tripod.com
weimaraner pup jachtzakweimaraner karakter

weimaraner langhaar in actie
  Land van herkomst

Duitsland

  Aanleg

Jacht- en gezinshond

  Uiterlijk

De Weimaraner is een middelmatig grote, grijze hond, met fijne, aristocratische trekken. Hij paart bevalligheid, snelheid en uithoudingsvermogen aan wakkerheid en evenwichtigheid.

  Verzorging

De Weimaraner heeft relatief weinig vachtverzorging nodig. Zo nu en dan gebruikt u een rubberen borstel om het dode haar te verwijderen. De langharige variëteit kunt u het beste met een haren borstel borstelen, eventueel gevolgd door een kambeurt, maar dit is eigenlijk enkel nodig tijdens de ruiperiode. Controleer regelmatig of de oren goed schoon zijn.

  Aard

Vriendelijk, intelligent en werkwillig, groot uithoudingsvermogen, energiek, waaks en beschermend. De Weimaraner is een goede jachthond.

  Opvoeding

Weimaraners zijn snelle leerlingen die graag iets voor hun baas doen en intelligent genoeg zijn om te begrijpen wat er van ze verlangd wordt. De toekomstige eigenaar moet stevig in zijn schoenen staan, want Weimaraners kunnen soms dominant zijn. Je moet zorgen dat je hem de baas bent, en niet andersom. Langharige Weimaraners zijn normaal iets rustiger dan de doorsnee korthaar. In Weimaranerkringen wordt ook wel eens gezegd dat de hond slechts volwassen is als hij de leeftijd van 3 jaar bereikt heeft.

  Sociale aanleg

Voor kinderen zijn deze honden in de regel erg vriendelijk en wanneer u de hond al vroeg socialiseert met katten en andere huisdieren, zal ook hun gezelschap geen problemen opleveren. Let wel op : de weimaraner is roofwildscherp. Hij kan dus bvb de kat van de buren als roofwild aanzien zelfs als hij katten gewend is. Met soortgenoten gaan Weimaraners eveneens goed om. Het ras is redelijk waaks, maar niet onuitgesproken onvriendelijk tegen onbekenden. Maar wees gerust, als de nood aan de man is, zal deze hond er zijn.

  Beweging

U kunt overwegen met de hond te gaan jagen. Hebt u echter totaal geen ambities in deze richting, dan zult u regelmatig langere stukken met de hond moeten gaan lopen, want de Weimaraner neemt absoluut geen genoegen met driemaal een daags ommetje. De honden hebben veel beweging en bezigheden nodig om zich gelukkig te voelen, en bij voldoende beweging is de hond in huis erg rustig. Dit ras, dat graag apporteert en zwemt, kunt u prima in een buitenkennel houden, maar dan moet u hem voldoende aandacht en beweging geven.

  Jacht

De Weimaraner is een ideale jachthond, die zich aan het spoor 'vastklemt', en systematisch het veld afzoekt, met veel passie en uithoudingsvermogen. Hij is scherp op roofwild en ook enigszins 'manscherp', dat wil zeggen dat hij zijn baas verdedigt. Hij is prima voor de jacht in waterrijk gebied. Een aangeschoten vos wordt afgemaakt en geapporteerd.

De hond is een allrounder, dus goed voor het werk voor het schot en voor het apport. Hij kan een zweetspoor goed uitwerken en jaagt kort onder het geweer.

 


                                              Klik hier voor startpagina                Email ons